×

Mazurek Madzi

Tym razem przepis mojej koleżanki Madzi. 
Mazurek, który im dłużej leży... tym jest lepszy.
Ciasto:
  • 50 dag mąki
  • 15 dag cukru pudru
  • 6 dag masła
  • 9 dag miodu
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 jajka
Masa:
  • 25 dag cukru pudru
  • 25 dag masła (w temperaturze pokojowej)
  • 0,5 litra mleka
  • 4 łyżki kaszy manny
  • olejek migdałowy
Polewa:
  • 25 g masła lub margaryny
  • 80 g cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki mleka
Dodatkowo:
  • powidła śliwkowe lub dżem wiśniowy

Wykonanie
Ugotować kaszę mannę z 1/2 l mleka i 4 łyżek kaszy. Wystudzić. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło i posiekać je nożem. Dodać cukier puder, miód, sodę i jajka. Wyrobić szybko kruche ciasto. Podzielić je na 3 równe części. Rozwałkować oddzielnie każdy placek. Wykładać nim blaszkę o wymiarach 25x36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec około 20-25 minut w 180 stopniach C. Każdy placek piec oddzielnie. Studzimy. Masa: masło i cukier puder utrzeć w makutrze, następnie stopniowo dodawać ugotowaną kaszę mannę ciągle ucierając. Dodać olejek migdałowy. Masę dzielimy na 2 równe części. i przekładamy placki:
1.     pierwszy placek
2.     powidła lub dżem
3.     masa
4.     drugi placek
5.     powidła lub dżem
6.     masa
7.     3 placek
8.     Polewa czekoladowa


Ciasto przechowywać w lodówce, wtedy może stać nawet 5-6 dni. Polewa: W rondelku rozpuszczamy masło lub margarynę z dodatkiem cukru. Gdy tłuszcz się rozpuści, a cukier dobrze się z nim połączy, zmniejszamy ogień, dolewamy mleko i dodajemy kakao. Mieszamy, aż wszystko się dokładnie połączy i zmieni w gładką, lśniącą masę. Polewą polewamy ciasto i dowolnie dekorujemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger