Sałatka z arbuza z fetą i oliwkami
- 1 mała czerwona cebula
- 2−4 limonki, zależnie od soczystości
- 1,5kg słodkiego arbuza
- 250g sera feta
- pęczek natki pietruszki
- pęczek świeżej mięty, posiekanej
- 3−4 oliwy z pierwszego tłoczenia
- 100g drylowanych czarnych oliwek
- czarny pieprz
Wykonanie:
Obierz i pokrój w cienkie półplastry czerwoną cebulę. Przełóż ją do płaskiej małej miski i wlej sok z limonek, żeby cebula, straciła piekącą ostrość. Dwie limonki powinny wystarczyć, ale po przekrojeniu ich na pół może okazać się, że dysponujesz owocami wysuszonymi i mało soczystymi. W takim przypadku użyj ich więcej.Arbuz obierz ze skóry i usuń pestki, po czym pokrój miąższ na 4cm trójkątne kawałki. Fetę pokrój w kostkę o podobnej wielkości i wszystko włóż do dużej, szerokiej i płaskiej miski. Poodrywaj listki pietruszki od łodygi i wrzuć do miski razem z posiekaną miętą.Na wierzch sałatki wyłóż pięknie zaróżowioną cebulę, dodaj oliwę i oliwki, po czym, posługując się dłońmi, bardzo delikatnie wszystko wymieszaj, uważając, by nie pokruszyć fety ani arbuza. Na koniec posyp świeżo zmielonym pieprzem. Spróbuj czy nie trzeba jeszcze dodać soku z limonek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz