Serowe paluchy z ciasta francuskiego
SKŁADNIKI:
- 2 gotowe arkusze ciasta francuskiego
- starty ser żółty - dowolna ilość
- papryka w proszku do smaku
- 1 roztrzepane jajko – do posmarowania
WYKONANIE:
1 arkusz ciasta francuskiego rozłożyć na blacie stołu, posmarować jajkiem, na to na drobnej tarce zetrzeć ser żółty, do smaku doprawić papryką. Przykryć drugim arkuszem ciasta i ponownie – posmarować jajkiem. Tak przygotowane ciasta lekko przycisnąć, aby obie warstwy chociaż trochę się skleiły.
Następnie pokroić nożem na paski szerokości około 1,5 cm. Każdy pasek chwycić za oba końce i skręcić w przeciwnych kierunkach, by powstała sprężynka. Układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce lub na wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując 2 – 3 cm odstępy. Końce przycisnąć do blaszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz