×

Serowe paluchy z ciasta francuskiego


Serowe paluchy



  SKŁADNIKI:  

  • 2 gotowe arkusze ciasta francuskiego
  • starty ser żółty - dowolna ilość
  • papryka w proszku do smaku
  • 1 roztrzepane jajko – do posmarowania

  WYKONANIE:  

1 arkusz ciasta francuskiego rozłożyć na blacie stołu, posmarować jajkiem, na to na drobnej tarce zetrzeć ser żółty, do smaku doprawić papryką. Przykryć drugim arkuszem ciasta i ponownie – posmarować jajkiem. Tak przygotowane ciasta lekko przycisnąć, aby obie warstwy chociaż trochę się skleiły. 




Następnie pokroić nożem na paski szerokości około 1,5 cm. Każdy pasek chwycić za oba końce i skręcić w przeciwnych kierunkach, by powstała sprężynka. Układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce lub na wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując 2 – 3 cm odstępy. Końce przycisnąć do blaszki.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger