Ciasto podwójnie truskawkowe
Ciasto kruche:
- 200 g masła
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek mleka
- 2 łyżki kakao
- 2-3 łyżki rumu
- truskawki
Krem:
- 500 ml mleka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 200 g masła
- 5 łyżek cukru pudru
Nasączenie ciasta:
- 3 łyżki wody
- sok z 1 cytryny
Dodatkowo:
- Galaretka truskawkowa
- Truskawki do dekoracji
Ciasto:
Składniki do ciasta, które przechowywane są w lodówce takie jak masło,
mleko czy też jajka należy wyjąć odpowiednio wcześniej, by miały temperaturę
pokojową. Mąkę przesiać do miski wraz z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć wraz z cukrem na gładką masę. Stopniowo wbijać po jednym jajku
stale mieszając. Dodać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz mleko i
dokładnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, formę do pieczenia nasmarować masłem i
wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta przelać do formy wyrównując powierzchnię. Pozostałą ilość
ciasta wymieszać z kakao oraz rumem za pomocą miksera. Ciemne ciasto wylać na
jasne znajdujące się w formie. Na cieście ułożyć truskawki jedna obok drugiej
zachowując małe odstępy.
Nasączenie:
Ciasto nasączyć wodą zmieszaną z sokiem z cytryny przy pomocy pędzelka. Ważne, aby nie przesadzić z ilością ponczu, bo biszkopt
będzie zbyt wilgotny i wchłonie masę.
Krem:
Ugotować budyń z 500 ml mleka według instrukcji podanej na opakowaniu, a
następnie przestudzić. Masło utrzeć wraz z cukrem, dodać budyń i wymieszać. Gotowy krem nałożyć
równomiernie na ciasto. Na nim poukładać plasterki truskawek jedna przy drugiej. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić i lekko tężejącą wylać na truskawki. ciasto schłodzić w lodówce.
Wygląda pysznie
OdpowiedzUsuń