×

Tartaletki z budyniem i owocami


Tartaletki z budyniem i owocami


  CIASTO:  
  • 250g mąki pszennej
  • ½ kostki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 białko jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy

  KREM:  
  • 1 dowolny w smaku budyń
  • 2 łyżki cukru

  DODATKOWO:  
  • Dowolne owoce
  • 1 żółtko do posmarowania tartaletek


  WYKONANIE:  

Ciasto: Składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto podsypać mąką, rozwałkować. Częścią ciasta wylepić wysmarowane masłem foremki tartaletek (ja nie smaruję bo mam silikonowe) i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut.

Krem: Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu. Upieczone spody tartaletek wypełnić budyniem a na wierzchu ułożyć dowolne owoce. Na nie ułożyć kratkę z pozostałego ciasta. Posmarować rozkłóconym żółtkiem. Wstawić do piekarnika i piec do lekkiego zbrązowienia. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.



II wersja kremu:


  KREM:  

  • 1 dowolny w smaku budyń
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 masła

  •   WYKONANIE:  

    Przygotować budyń według przepisu na opakowaniu dodając cukier. Masło utrzeć mikserem, ciągle miksując dodawać stopniowo wystudzony budyń. Upieczone spody tartaletek wypełnić kremem a na wierzchu ułożyć owoce. Posypać cukrem pudrem. W tej wersji na kładziemy kratki z ciasta na owocach i już nie pieczemy drugi raz tartaletek.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Copyright © Sielskagosia , Blogger