Caprese... banalnie prosta sałatka
Wersja 1
Składniki:
- 2 pomidory
- 1 kulka mozzarelli (125 g)
- kilkanaście liści bazylii
- szczypta suszonego oregano
- oliwa z pierwszego tłoczenia (extra vergine)
- sól i pieprz
Wykonanie:
Pomidory pokroić na plasterki.
Mozzarellę wyjąć z zalewy i pokroić na cienkie plasterki. Ułożyć pomidory na
półmisku na przemian z mozzarellą. Na każdym plasterku mozzarelli położyć
listek bazylii. Sałatkę doprawić świeżo zmielonym pieprzem i polać 2 łyżkami
oliwy z pierwszego tłoczenia. Solą doprawić przed samym podaniem. Można też
posypać suszonym oregano.
Wersja 2
- 2 pomidory
- kulka mozzareli
- kilka listków bazyli
- pieprz, sól
- sos włoski "Knorr" + 2 łyżki oliwy z oliwek + sok z cytryny
Wykonanie:
Pomidory oraz mozzarellę pokroić w średniej grubości plastry. Ułożyć ja na
przemian na płaskim talerzu, doprawić solą i pieprzem. Oliwę z oliwek połączyć
z sokiem z cytryny, odrobiną wody i sosem włoskim Knorr. Przygotowanym sosem
polać delikatnie sałatkę a następnie udekorować listkami bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz