×

Szarlotka z prażonymi jabłkami


Szarlotka z prażonymi jabłkami



  CIASTO KRUCHE:  
  • 3 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 1 1/2 kostki margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

  DODATKOWO:  
  • jabłka prażone lub z tego przepisu:


  BEZA:  
  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej




  WYKONANIE:  

Jabłka pokrój w plasterki, wrzuć do garnka, podlej malutką ilością wody i podduś. Dusimy krótko, tak aby tylko część jabłek delikatnie się rozpadła. Zagnieć ciasto z mąki, posiekanej margaryny, żółtek i proszku do pieczenia, cukru. Powstałą porcję podziel na dwie części - jedną większą 2/3 i drugą mniejszą 1/3 ciasta. Mniejszy kawałek ciasta włóż do zamrażarki Większy rozwałkuj, wylep prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakłuj widelcem. Podpiecz ciasto w piekarniku w temp. 180 stopni do lekkiego zbrązowienia. Na jeszcze gorące ciasto wyłóż jabłka (mogą być ciepłe).



Posyp cynamonem. Z białek ze szczyptą soli ubij na sztywno pianę, pod koniec ubijania dodaj stopniowo porcjami szklankę cukru a na samym końcu makę ziemniaczana. Pianę wyłóż na jabłka z cynamonem.  Wyjmij z lodówki pozostałe ciasto i zetrzyj na tarce, układając wiórki na wierzchu ciasta. Piecz ok. 30 minut w temp. 180 st. C. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger