Szarlotka z prażonymi jabłkami
Szarlotka z prażonymi jabłkami
CIASTO KRUCHE:
- 3 szklanki mąki
- 4 żółtka
- 1 1/2 kostki margaryny
- 1 szklanka cukru
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
DODATKOWO:
- jabłka prażone lub z tego przepisu:
BEZA:
- 4 białka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
WYKONANIE:
Jabłka
pokrój w plasterki, wrzuć do garnka, podlej malutką ilością wody i podduś. Dusimy
krótko, tak aby tylko część jabłek delikatnie się rozpadła. Zagnieć ciasto z
mąki, posiekanej margaryny, żółtek i proszku do pieczenia, cukru. Powstałą
porcję podziel na dwie części - jedną większą 2/3 i drugą mniejszą 1/3 ciasta.
Mniejszy kawałek ciasta włóż do zamrażarki Większy rozwałkuj, wylep prostokątną
blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakłuj widelcem. Podpiecz ciasto w
piekarniku w temp. 180 stopni do lekkiego zbrązowienia. Na jeszcze gorące
ciasto wyłóż jabłka (mogą być ciepłe).
Posyp cynamonem. Z białek ze szczyptą
soli ubij na sztywno pianę, pod koniec ubijania dodaj stopniowo porcjami
szklankę cukru a na samym końcu makę ziemniaczana. Pianę wyłóż na jabłka z
cynamonem. Wyjmij z lodówki pozostałe ciasto i zetrzyj na tarce,
układając wiórki na wierzchu ciasta. Piecz ok. 30 minut w temp. 180 st.
C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz