×

Jagody w cukrze


Jagódki to owoce, które w moim domu były wykorzystywane jako sok do kaszy manny lub jako lek na biegunki i zaparcia oraz przeciwgorączkowo. Ja wykorzystuję je do gofrów, koktajli, naleśników...

Ciekawostka Czy wiecie, że spożywanie świeżych jagód i ich przetworów wzmacnia wzrok, poprawia ostrość widzenia, zwłaszcza o zmroku, a brytyjscy lekarze stwierdzili także, że jagody zabezpieczają przed pylicą, dlatego zalecają je górnikom, młynarzom i kominiarzom? Mega przydatna informacja😉


Jagody w cukrze
  SKŁADNIKI:  

  • 1 litr jagód
  • cukier

   WYKONANIE:   

Jagody obrać z ogonków i listków, następnie opłukać pod wodą i pozostawić na sicie do osuszenia. Słoiki wyparzyć. Ja używam takich małych po koncentracie pomidorowym. Osuszonymi owocami wypełnić słoiczki do połowy i zasypać je 2 łyżeczkami cukru, następnie dopełnić słoiczki jagodami i znów zasypać je 2 łyżeczkami cukru. Jagód nie upychamy, ale mają wypełniać cały słoiczek, bo po zagotowaniu i tak zmniejszą swoją objętość. Słoiczki zakręcić, włożyć do garnka wyłozonego ściereczką i zalanego gorącą wodą. Ma ona sięgać 1/2-3/4 wysokości słoiczka. Pasteryzować 10 minut. Po wyciągnięciu z garnka słoiczki odwrócić do góry dnem i postawić pokrywka na ściereczce. Pozostawić do ostudzenia. 


WYDRUKUJ ETYKIETY

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger