×

Ketchup z cukinii



Pyszny, prosty w wykonaniu sos, który można użyć niemal do wszystkiego podobnie jak zwykły ketchup.

Ketchup z cukinii 

  SKŁADNIKI : 
  • 1,5kg cukinii
  • 0,5kg cebuli
  • 1 płaska łyżka ostrej papryki
  • 1 płaska łyżki słodkiej papryki
  • 1 płaska łyżka pieprzu
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • główka czosnku
  • 3 małe koncentratu
  • 1 szkl. octu
  • 2 szklanki cukru



Wskazówka:  Do ketchupu możecie dodać również  świeżą czerwoną paprykę. Ponadto zamiast ziół prowansalskich możecie dodać „Przyprawę do pizzy z „Kamisa” lub „Prymatu”. 

   WYKONANIE:   

Umyte cukinie obieramy i zcieramy na tarce o dużych oczkach lub przy pomocy maszynki do mięsa czy malaksera. Dodajemy do niej pokrojoną w piórka cebule. Mieszamy razem z solą i odstawiamy w chłodne miejsce a najlepiej na całą noc. Następnie odlewamy nadmiar soku z cukinii. Przekładamy do szerokiego, głębokiego rondla. Gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia ok. 30 minut, często mieszając. Dodajemy pokrojony w cienkie plasterki czosnek, doprawiamy wszystko paprykami w proszku. Gotujemy dalej 15 minut nadal często mieszając. Zestawiamy z ognia i pozostawiamy do lekkiego przestudzenia, po czym całą masę miksujemy blenderem. Ponownie wstawiamy garnek na gaz i dodajemy: koncentraty, ocet i cukier oraz pozostałe przyprawy. Gotujemy jeszcze, aż do uzyskania odpowiednie gęstości, pamiętając o stałym mieszaniu. Pasteryzujemy 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger