Ketchup z cukinii
Pyszny, prosty w wykonaniu sos, który można użyć niemal do wszystkiego podobnie jak zwykły ketchup.
Ketchup z cukinii
SKŁADNIKI :
- 1,5kg cukinii
- 0,5kg cebuli
- 1 płaska łyżka ostrej papryki
- 1 płaska łyżki słodkiej papryki
- 1 płaska łyżka pieprzu
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- główka czosnku
- 3 małe koncentratu
- 1 szkl. octu
- 2 szklanki cukru
Wskazówka: Do ketchupu możecie dodać również świeżą czerwoną paprykę. Ponadto zamiast ziół prowansalskich możecie dodać „Przyprawę do pizzy z „Kamisa” lub „Prymatu”.
WYKONANIE:
Umyte
cukinie obieramy i zcieramy na tarce o dużych oczkach lub przy pomocy maszynki do mięsa czy malaksera. Dodajemy do niej pokrojoną
w piórka cebule. Mieszamy razem z solą i odstawiamy w chłodne miejsce a
najlepiej na całą noc. Następnie odlewamy nadmiar soku z cukinii. Przekładamy do
szerokiego, głębokiego rondla. Gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia ok. 30
minut, często mieszając. Dodajemy pokrojony w cienkie plasterki czosnek, doprawiamy wszystko paprykami w proszku. Gotujemy dalej 15 minut nadal często mieszając.
Zestawiamy z ognia i pozostawiamy do lekkiego przestudzenia, po czym całą masę miksujemy
blenderem. Ponownie wstawiamy garnek na gaz i dodajemy: koncentraty, ocet i
cukier oraz pozostałe przyprawy. Gotujemy jeszcze, aż do uzyskania odpowiednie
gęstości, pamiętając o stałym mieszaniu. Pasteryzujemy 20 minut.
TU ZNAJDZIESZ ETYKIETY DO DRUKU
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz