Dżem z czerwonej porzeczki gładki
- 1 kg oczyszczonych czerwonych porzeczek
- opakowanie Żelfix 2:1
- 350 g cukru
Wykonanie:
Porzeczki oczyścić z gałązek, pozostawiając same owoce. Owoce
dokładnie opłukać. Przełożyć je do dużego rondla lub szerokiego garnka, wsypać Żelfix i
dokładnie wymieszać. Ustawić garnek na ogniu, mieszając doprowadzić do wrzenia. Kiedy owoce się zagotują wsypać cukier i raz jeszcze całość zagotować. Od
momentu zagotowania pozostawić dżem na ogniu jeszcze 2 minuty - nie przerywać
mieszania, gdyż dżem może się przypalić. Ostudzić. Następnie zblendować. Ja miksuję bardzo długo aby masa była jednolita. Po tym czasie zdjąć garnek z palnika i mieszać dżem, jeśli wystąpiła piana aż ona sama zaniknie. Przekładać dżem do wyparzonych słoiczków, od razu zakręcać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz