×

Dżem z czerwonej porzeczki gładki

Składniki:
  • 1 kg oczyszczonych czerwonych porzeczek
  • opakowanie Żelfix 2:1
  • 350 g cukru

Wykonanie:


Porzeczki oczyścić z gałązek, pozostawiając same owoce. Owoce dokładnie opłukać. Przełożyć je do dużego rondla lub szerokiego garnka, wsypać Żelfix i dokładnie wymieszać. Ustawić garnek na ogniu, mieszając doprowadzić do wrzenia. Kiedy owoce się zagotują wsypać cukier i raz jeszcze całość zagotować. Od momentu zagotowania pozostawić dżem na ogniu jeszcze 2 minuty - nie przerywać mieszania, gdyż dżem może się przypalić. Ostudzić. Następnie zblendować. Ja miksuję bardzo długo aby masa była jednolita. Po tym czasie zdjąć garnek z palnika i mieszać dżem, jeśli wystąpiła piana aż ona sama zaniknie. Przekładać dżem do wyparzonych słoiczków, od razu zakręcać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger