×

Syrop lawendowy


Syrop lawendowy


  SKŁADNIKI :  
  • 2/3 szklanki świeżych kwiatów lawendy bez łodyg 
  • 500 ml wody
  • 500 g cukru
  • 1 cytryna




   WYKONANIE:   

Wodę zagotowujemy z cukrem, wsypujemy kwiaty lawendy, dodajemy sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu 15 minut. Odstawiamy na 8-10 godzin. Przecedzamy najpierw przez sitko, a następnie przez gazę. Zagotowujemy ponownie i przelewamy do wyparzonych buteleczek lub słoiczków. Zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut. Z podanej ilości składników wychodzi ok. 700 ml syropu. 

Uwaga! Im więcej dacie kwiatów na tę ilość wody tym ciemniejszy będzie syrop (ja dałam więcej).




WŁAŚCIWOŚCI LAWENDY

ze względu na właściwości uspakajające korzystnie wpływa na układ nerwowy i pomaga zlikwidować skutki stresu 
- ułatwia zasypianie 
- przyspiesza wydzielanie soków trawiennych co sprzyja odchudzaniu
- łagodzi bóle brzucha i wzdęcia (działa rozluźniająco na mięśnie)
- dzięki właściwościom antyseptycznym pomaga w leczeniu infekcji a szczególnie w zapalenia pęcherza
- ma korzystne działanie w walce z trądzikiem 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger