×

Schab zapiekany pod beszamelem

Składniki:
  • 600 g schabu bez kości
  • 150 g sera żółtego
  • średniej wielkości por
  • 2 łyżki smalcu (lub masła)
  • czubata łyżka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka (220 ml)
  • natka pietruszki lub szczypiorek
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy, ostra papryka, gałka muszkatołowa, szczypta kurkumy 

Wykonanie:
Pora kroimy w półplasterki i podsmażamy na oleju. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Schab kroimy w niezbyt grube plastry, które rozbijamy lekko tłuczkiem. Mięso oprószamy solą i pieprzem. Przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy z obu stron przez kilka minut. W rondelku rozpuszczamy smalec, dodajemy do niego mąkę i mieszamy, aż mąka się lekko przysmaży. Do zasmażki wlewamy mleko, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką). Po chwili dodajemy starty na tarce ser żółty. Całość gotujemy na wolnym ogniu, nie przerywając mieszania, aż sos się zagęści, a ser rozpuści. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką, kurkumą i gałką muszkatołową. Plastry schabu przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na nich wykładamy pora, a całość zalewamy sosem beszamelowym. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 20 minut, aż danie się zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy posiekaną natką pietruszki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger