Schab zapiekany pod beszamelem
Składniki:
- 600 g schabu bez kości
- 150 g sera żółtego
- średniej wielkości por
- 2 łyżki smalcu (lub masła)
- czubata łyżka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka (220 ml)
- natka pietruszki lub szczypiorek
- sól, pieprz, pieprz ziołowy, ostra papryka, gałka muszkatołowa, szczypta kurkumy
Wykonanie:
Pora kroimy w
półplasterki i podsmażamy na oleju. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu
na ręczniku papierowym. Schab kroimy w niezbyt grube plastry, które rozbijamy
lekko tłuczkiem. Mięso oprószamy solą i pieprzem. Przekładamy na patelnię z
rozgrzanym olejem i smażymy z obu stron przez kilka minut. W rondelku
rozpuszczamy smalec, dodajemy do niego mąkę i mieszamy, aż mąka się lekko
przysmaży. Do zasmażki wlewamy mleko, cały czas mieszając (najlepiej
trzepaczką). Po chwili dodajemy starty na tarce ser żółty. Całość gotujemy na
wolnym ogniu, nie przerywając mieszania, aż sos się zagęści, a ser rozpuści.
Doprawiamy solą, pieprzem, papryką, kurkumą i gałką muszkatołową. Plastry
schabu przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na nich wykładamy pora, a całość
zalewamy sosem beszamelowym. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180
C i pieczemy około 20 minut, aż danie się zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika
posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz