Kurczak w warzywach i ziołach
Składniki:
- dowolne części kurczaka: udźce, pałki, skrzydełka, ćwiartki
- sól, pieprz
- solidna ilość czerwonej papryki
- szczypta ostrej papryki
- vegeta naturalna bez soli
- warzywa: marchewki, pietruszka, seler, ziemniaki
- świeże zioła w dużej ilości: tymianek, oregano, cząber (nie żałujcie ich)
dodatkowo: można dodać również brokuł , kolorową paprykę i koperek
Wykonanie:
Mięso doprawiamy mieszanką złożoną ze wszystkich przypraw. Warzywa obierz i pokrój: marchewki, pietruszkę i seler w słupki, ziemniaki w księżyce. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami naprzemiennie warzywa i mięso. Podlewamy całość do połowy naczynia wodą. Zakrywamy naczynie i pieczemy 1 1/2 godziny w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz