Dżem truskawkowy
Dżem truskawkowy
Tradycyjny i bez konserwantów
SKŁADNIKI:
- 1 kg truskawek
- 0.5 kg cukru
- sok z jednej cytryny
WYKONANIE:
Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek. Następnie wsypujemy do garnka i gotujemy ok. 15 min. Gdy puszczą sok dosypujemy cukier i wyciskamy sok z cytryny. Co jakiś czas mieszamy pilnując żeby się nie przypaliły. Dżem smażymy na małym ogniu przez około 1,5 do 2 godzin. Studzimy i blendujemy mikserem tak długo jaki dżem chcemy uzyskać: czy to z kawałkami truskawek czy raczej gładki. Z kolei od długości smażenia dżemu zależy jego gęstość. My lubimy gęsty, więc smażę go 3 dni przez ok. 2 godzin dziennie. Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz