Polędwiczki drobiowe w sosie szpinakowo-śmietanowym
Polędwiczki drobiowe w sosie szpinakowo-śmietanowym
SKŁADNIKI:
- ok. 500 gram polędwiczek drobiowych
- 200 gram świeżego szpinaku
- dowolna przyprawa do kurczaka
- 250 ml. słodkiej śmietanki
- sól
- pieprz
- duży ząbek czosnku
- pół szklanki wody wymieszanej z łyżeczką mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka bulionu
WYKONANIE:
Polędwiczki pokroić na
mniejsze kawałki: 3-4 części, przyprawić przyprawą do kurczaka. Na patelni
rozgrzać kilka łyżek oleju i obsmażyć cząstki polędwiczek. Następnie wlać bulion
i dusić pod przykryciem na niedużym ogniu od czasu do czasu mieszając. Na
drugiej patelni podsmażyć skrojony drobno czosnek, a następnie dodać do niego
drobniutko pokrojony świeży szpinak. Smażyć do zmacerowania szpinaku, a
następnie dodać go do polędwiczek. Przyprawić solą i pieprzem. Wlać śmietankę i doprowadzić do wrzenia Na koniec wlać wodę z mąką i zagotować ciągle mieszając
aż sos zgęstnieje. Gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz