Tarta z truskawkami i bezą
Tarta z truskawkami i bezą
SKŁADNIKI:
- 2 ½ szklanki mąki
- 3 jajka
- 1 kostka margaryny
- ¾ szklanki cukru
- szczypta soli
- 2 duże łyżki mąki ziemniaczanej
WYKONANIE:
Najpierw zagnieć ciasto: z mąki, posiekanej margaryny, żółtek i cukru. Ciasto podziel na 2 części : 1/3 i 2/3. Mniejszą część włóż do zamrażarki. Dużą częścią ciasta wyłóż dno okrągłej blaszki do pieczenia i dość gęsto nakłuj je widelcem. Podpiecz ciasto w piekarniku w temp. 180 stopni do lekkiego zbrązowienia ok. 10 min. Jeszcze gorące posyp mąką ziemniaczaną. Na nią wyłóż przekrojone na pół truskawki. Z białek, szczypty soli i cukru ubij na sztywno pianę, następnie dodaj mąkę ziemniaczaną. Gotową bezę wyłóż na truskawki. Na nią zetrzyj na tarce o grubych oczkach ciasto wyjęte z zamrażalnika. Piecz ok. 45 minut w temp. 180 st. C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz