×

Tarta z truskawkami i bezą


Tarta z truskawkami i bezą

   SKŁADNIKI:   

  • 2 ½ szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1 kostka margaryny
  • ¾ szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 2 duże łyżki mąki ziemniaczanej

  DODATKOWO:  

  • truskawki
  • 3 jajka
  • 1 kostka margaryny
  • ¾ szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 2 duże łyżki mąki ziemniaczanej
  BEZA:  
  • cukier
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 1 szklanka cukru

   WYKONANIE:   
Najpierw zagnieć ciasto: z mąki, posiekanej margaryny, żółtek i cukru. Ciasto podziel na 2 części : 1/3 i 2/3. Mniejszą część włóż do zamrażarki. Dużą częścią ciasta wyłóż dno okrągłej blaszki do pieczenia i dość gęsto nakłuj je widelcem. Podpiecz ciasto w piekarniku w temp. 180 stopni do lekkiego zbrązowienia ok. 10 min. Jeszcze gorące posyp mąką ziemniaczaną. Na nią wyłóż przekrojone na pół truskawki. Z białek, szczypty soli i cukru ubij na sztywno pianę, następnie dodaj mąkę ziemniaczaną. Gotową bezę wyłóż na truskawki. Na nią zetrzyj na tarce o grubych oczkach ciasto wyjęte z zamrażalnika. Piecz ok. 45 minut w temp. 180 st. C.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger