×

Syrop z lilaka

Czujecie ten cudowny zapach w ogrodzie? Tak, tak to wonny zapach lilaka pospolitego potocznie zwanego po prostu bzem.  Mój ma wyjątkowo intensywny kolor - bordowy, jego kwiaty wyglądają przepięknie i pachną tak obłędnie. Jednak lilak jest gorzki. Jeśli nie wierzysz,  spróbuj kwiatków bzu na surowo, wtedy zdecydujesz czy syrop będzie dla Ciebie. Mało tego będzie miał bardzo intensywny smak.

Kwiaty bzu i jego właściwości

Bez ma wiele właściwości leczniczych, a nawet odżywczych:
uspokaja
działa przeciwzapalnie
wspomaga walkę z pasożytami
wspomaga regenerację
wspomaga walkę z trądzikiem
redukuje bóle głowy
wzmacnia odporność
oczyszcza krew
wygładza zmarszczki
robi się z niego syropy, nalewki, olejki, herbatki

Bez zrywamy z dala od drogi i mocno rozwinięty. Dokładnie oddzielamy kwiatki od łodyżek. Listki nadają goryczki. Rozkładamy je na papierze, aby wyszły skrywające się w nich owady. 

Syrop z lilaka

  SKŁADNIKI :  

  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1-2 szklanki kwiatów bzu
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka dżemu jagodowego  lub z czarnej porzeczki dla wzmocnienia koloru

    WYKONANIE:   

Oskubać dokładnie kwiatki z łodyżki. Nie myjemy ich. 



Wodę i cukier podgrzewać od czasu do czasu mieszając, aż syrop zacznie wrzeć.  Dodać dżem, sok z cytryny i wyłączyć. Następnie wsypać kwiatki bzu, ale już nie gotować, tylko wszystko dobrze wymieszać. Odstaw na przynajmniej 24 godziny w ciemne chłodne miejsce. Przelej uzyskany płyn przez sito wyłożone gazą lub gęste sito. Dobrze odciśnij, powstały miąższ wyrzuć. 


Przelej syrop do umytych i wyparzonych butelek lub słoików.

 

Zakręć. Pasteryzuj 20 minut. Gorące słoiki lub butelki wyjmij z garnka i wyłóż na ściereczką stawiając je do góry dnem. Tak przygotowany syrop z kwiatów bzu można przechowywać do 1 roku. Po otwarciu przechowuj go w lodówce.


Uwaga! Cukier jest naturalnym konserwantem. Klasycznie w medycynie naturalnej oraz w kulinariach  używa się go do przyrządzania syropów, powideł czy nalewek. Używając ksylitolu nie mamy gwarancji, że nasze wyroby będą trwałe i przetrwają przez wiele miesięcy.  

PRZEPIS DO DRUKU
WYDRUKUJ ETYKIETY:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger