×

Leczo z fasolki szparagowej

 Składniki: 

  • 1 kg fasolki szparagowej
  • 1 kg papryki czerwonej
  • 1 kg pomidorów
  • 1,5 kg cebuli
  • 1,5 kg marchewki
  • duży pęczek natki pietruszki
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ½ kostki masła
  • ½ szklanki oleju
  • sól, pieprz
  • cukier


Wykonanie: 
Z fasolki odcinamy końcówki i kroimy na 2-centymetrowe kawałki. Wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy ok. 10 min. do miękkości fasolki. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w paseczki, a marchew ścieramy na tarce na dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy część masła i oleju i kolejno dusimy wszystkie warzywa do miękkości. Następnie razem z fasolką wsypujemy wszystko do dużego garnka. Pomidory myjemy, kroimy na ćwiartki i miksujemy przy pomocy blendera. Wlewamy do garnka z warzywami, dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i dusimy wszystko razem ok. 15 min. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem (w proporcjach mniej więcej 1 płaska łyżka soli, 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu i 1 płaska łyżeczka cukru). Dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki, mieszamy i przekładamy do słoików. Pasteryzujemy 20 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger