Leczo z fasolki szparagowej
Składniki:
- 1 kg fasolki szparagowej
- 1 kg papryki czerwonej
- 1 kg pomidorów
- 1,5 kg cebuli
- 1,5 kg marchewki
- duży pęczek natki pietruszki
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- ½ kostki masła
- ½ szklanki oleju
- sól, pieprz
- cukier
Z fasolki odcinamy końcówki i kroimy na 2-centymetrowe kawałki. Wrzucamy na
lekko osolony wrzątek i gotujemy ok. 10 min. do miękkości fasolki. Cebulę
kroimy w piórka, paprykę w paseczki, a marchew ścieramy na tarce na dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy część masła i oleju i kolejno dusimy wszystkie
warzywa do miękkości. Następnie razem z fasolką wsypujemy wszystko do dużego
garnka. Pomidory myjemy, kroimy na ćwiartki i miksujemy przy pomocy blendera.
Wlewamy do garnka z warzywami, dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i
dusimy wszystko razem ok. 15 min. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem
(w proporcjach mniej więcej 1 płaska łyżka soli, 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
i 1 płaska łyżeczka cukru). Dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki, mieszamy
i przekładamy do słoików. Pasteryzujemy 20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz