Ciasto niedzielne, ale niekoniecznie tylko na niedzielę
To ciasto z przepisu mojej szpitalnej koleżanki Eli.
Przepis na dużą blaszkę.
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 2/3 szklanki cukru
- 1 ¼ szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- jabłka
- cynamon
Dodatkowo:
- 300 g ulubionego dżemu (u mnie powidła śliwkowe)
- 400 ml kwaśnej śmietany (12 lub 18%)
- 100 g masła - pół kostki
- 100 g gorzkiej czekolady - 1 tabliczka
- 100 g mlecznej czekolady - 1 tabliczka
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec
ubijania dodać stopniowo cukier. Następnie dodać po jednym żółtku. Mąkę tortową
i ziemniaczaną mieszać i dodać do masy, mieszać delikatnie łopatką. Obierz jabłka i pokrój je w plastry. Obsyp cynamonem. Porozrzucaj je na cieście. Biszkopt z jabłkami piec w blaszce 25 x 30 cm w 180 stopniach przez 20-25 minut do suchego
patyczka. Po wystygnięciu przekroić biszkopt na dwa równe blaty. Do nasączenia
biszkopta potrzebujemy ¾ szklanki letniej wody i sok z połowy cytryny. Pierwszy
blat nasączamy połową wody z cytryną, smarujemy ulubionym dżemem, na niego wykładamy
kwaśną śmietanę i całość przykrywamy drugą połową biszkopta. Górną warstwę
biszkopta nasączamy drugą połową wody i całość wstawiamy do lodówki na 20
minut. Teraz czas na polewę czekoladową: z tych składników otrzymasz 300
gramów gęstej polewy czekoladowej, która wystarczy na solidne oblanie dużego
ciasta lub tortu.Pół kostki masła, czyli 100 gramów
pokrój w kostkę i umieść w rondelku. Rondelek umieść na palniku i ustaw
najmniejszą moc. Masło powinno się powolutku roztapiać. W tym czasie posiekaj lub podziel na kostki dwa rodzaje czekolady. Jeśli masło
całkowicie się roztopiło, to możesz je już zdjąć z palnika. Do rondelka z
gorącym, ale nie wrzącym masłem dodaj oba rodzaje czekolady. Teraz
wystarczy już tylko cierpliwie i powoli mieszać całość za pomocą łyżki. Po
około dwóch minutach mieszania czekolada powinna całkowicie roztopić się w
maśle i połączyć w gęstą polewę. Im cieplejsza będzie polewa czekoladowa,
tym będzie rzadsza. Wraz ze spadkiem temperatury zacznie gęstnieć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz