×

Ciasto niedzielne, ale niekoniecznie tylko na niedzielę

To ciasto z przepisu mojej szpitalnej koleżanki Eli.
Przepis na dużą blaszkę.

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 ¼ szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • jabłka
  • cynamon

Dodatkowo:

  • 300 g ulubionego dżemu (u mnie powidła śliwkowe)
  • 400 ml kwaśnej śmietany (12 lub 18%)
Składniki polewy:
  • 100 g masła - pół kostki
  • 100 g gorzkiej czekolady - 1 tabliczka
  • 100 g mlecznej czekolady - 1 tabliczka



Wykonanie: 
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier. Następnie dodać po jednym żółtku. Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszać i dodać do masy, mieszać delikatnie łopatką. Obierz jabłka i pokrój je w plastry. Obsyp cynamonem. Porozrzucaj je na cieście. Biszkopt z jabłkami piec w blaszce 25 x 30 cm w 180 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka. Po wystygnięciu przekroić biszkopt na dwa równe blaty. Do nasączenia biszkopta potrzebujemy ¾ szklanki letniej wody i sok z połowy cytryny. Pierwszy blat nasączamy połową wody z cytryną, smarujemy ulubionym dżemem, na niego wykładamy kwaśną śmietanę i całość przykrywamy drugą połową biszkopta. Górną warstwę biszkopta nasączamy drugą połową wody i całość wstawiamy do lodówki na 20 minut. Teraz czas na polewę czekoladową: z tych składników otrzymasz 300 gramów gęstej polewy czekoladowej, która wystarczy na solidne oblanie dużego ciasta lub tortu.Pół kostki masła, czyli 100 gramów pokrój w kostkę i umieść w rondelku. Rondelek umieść na palniku i ustaw najmniejszą moc. Masło powinno się powolutku roztapiać. W tym czasie posiekaj lub podziel na kostki dwa rodzaje czekolady. Jeśli masło całkowicie się roztopiło, to możesz je już zdjąć z palnika. Do rondelka z gorącym, ale nie wrzącym masłem dodaj oba rodzaje czekolady. Teraz wystarczy już tylko cierpliwie i powoli mieszać całość za pomocą łyżki. Po około dwóch minutach mieszania czekolada powinna całkowicie roztopić się w maśle i połączyć w gęstą polewę. Im cieplejsza będzie polewa czekoladowa, tym będzie rzadsza. Wraz ze spadkiem temperatury zacznie gęstnieć. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger