×

Sos do pizzy

Tak naprawdę ten sos możecie użyć niemal do wszystkiego, czyli do sosów do pulpetów, gołąbków, jako sos którym smarujemy ciasto na pizzę, marynata do mięs na grilla i wielu, wielu innych.

Składniki:

  • 3 kg pomidorów
  • "Przyprawa do kuchni włoskiej" Kamisa
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 główka czosnku
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:

Pomidory kroimy w ćwiartki i wrzucamy do garnka. Pomidorki cherry lub koraliki możemy wrzucić całe. Podlewamy niewielką ilością wody. Gotujemy do rozpadnięcia się pomidorów. Studzimy a następnie miksujemy blenderem na gładką masę. Podgrzewamy, doprawiamy przyprawami i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprowadzamy do wrzenia. Gorący sos wlewamy do wyparzonych słoików tzw. "dżemówek" pozostawiając 1 cm od góry, ponieważ wierzch musimy polać łyżeczką oliwy z oliwek. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger