Sos do pizzy
Tak naprawdę ten sos możecie użyć niemal do wszystkiego, czyli do sosów do pulpetów, gołąbków, jako sos którym smarujemy ciasto na pizzę, marynata do mięs na grilla i wielu, wielu innych.
Składniki:
- 3 kg pomidorów
- "Przyprawa do kuchni włoskiej" Kamisa
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżeczki soli
- 1 główka czosnku
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
Pomidory kroimy w ćwiartki i wrzucamy do garnka. Pomidorki cherry lub koraliki możemy wrzucić całe. Podlewamy niewielką ilością wody. Gotujemy do rozpadnięcia się pomidorów. Studzimy a następnie miksujemy blenderem na gładką masę. Podgrzewamy, doprawiamy przyprawami i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprowadzamy do wrzenia. Gorący sos wlewamy do wyparzonych słoików tzw. "dżemówek" pozostawiając 1 cm od góry, ponieważ wierzch musimy polać łyżeczką oliwy z oliwek. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz