Fasolka szparagowa w słoikach
Składniki:
- 1 kg fasolki szparagowej
- 1 l wody
- 1 łyżeczka soli kamiennej do przetworów
- 1 łyżeczka cukru
Fasolkę myjemy obcinamy końcówki (jeżeli jest łyko należy je ściągnąć). Fasolkę
wkładamy do garnka i obgotowujemy około 5 minut. Po obgotowaniu fasolkę odcedzamy i układamy w słoikach dość ciasno. W garnku robimy zalewę i zalewamy fasolkę. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy. Pierwszego dnia gotujemy około 40 minut (na małym ogniu) od momentu zagotowania, po tym czasie
słoiki wyjmujemy i układamy pokrywką do dołu na ściereczce żeby wystygły. Następnego dnia powtarzamy pasteryzację, też na bardzo małym ogniu
około 30-40 minut. Po tym czasie wyjmujemy słoiki i też odstawiamy słoiki do góry dnem do wystygnięcia. Gdy słoiki wystygną odkładamy na półkę z przetworami (fasolkę przechowujemy w
chłodnym miejscu).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz