×

Papryka konserwowa


Papryka konserwowa
marynowana w słodko-kwaśnej zalewie  

  SKŁADNIKI:  

    • ok 2kg czerwonej papryki
    • pieprz ziarnisty
    • gorczyca
    • liść laurowy
    • kilka łyżek oleju
    • czosnek
      ZALEWA:  

      • 5 szklanek wody
      • szklanka cukru
      • szklanka octu
      • łyżka soli

         WYKONANIE:   

      Paprykę kroimy w szerokie paski. Układamy ciasno w słoikach. Do każdego słoja wrzucamy pieprz, kilka ziarenek gorczycy, liść laurowy, ząbki czosnku i zalewamy łyżką oleju. Nie gotujemy wcześniej papryki, dzięki temu jest twarda i chrupiąca nawet po wielu miesiącach. Składniki zalewy gotujemy i gorącą zalewamy słoiki z papryką. Pasteryzujemy ok 20 minut.

      Brak komentarzy:

      Prześlij komentarz

      Copyright © Sielskagosia , Blogger