Zielona sałatka z cukinii, papryki, ogórków ... i marchewki
Składniki:
- 2 kg cukinii
- 1,5-2 kg ogórków
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1/2 kg papryki ( mogą być różne kolory)
- 4 łyżki soli
- 10 łyżeczek oleju (może być oliwa)
- 2/3 szklanki octu 10%
- 1/3 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 6 ziarenek pieprzu
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 1 łyżka gorczycy
Cebulę obieramy i ścieramy na tarce. Jeśli jest młoda to ścieramy ją razem ze skórą. Ja miałam już przerośniętą więc ją obrałam. Cebulę kroimy w piórka. Wsypujemy ją do cukinii. Obie solimy 4 łyżkami soli, mieszamy i odstawiamy na 2 godziny aby puściły sok. Po tym czasie odciskamy z soku. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach i wsypujemy do cukinii oraz cebuli. Paprykę kroimy w małe cienkie paseczki a ogórki ścieramy na talarki. Dodajemy do pozostałych składników. Przygotowujemy zalewę ze wszystkich podanych składników. Zalewamy warzywa, całość znów odstawiamy na 2 godziny. Następnie wymieszaną surówkę przekładamy do słoików uciskając. na wierzch wlewamy łyżkę oleju. Pasteryzujemy 10 minut.
Zrobione. Za 2 godz do słoików. Już teraz Sałatka jest bardzo smakowita.
OdpowiedzUsuńRobię drugi raz. Rodzina wyjada przed włożeniem do słoików. Dzięki za przepis 😀👍
OdpowiedzUsuń