Botwinka do słoików
Botwinka do słoików
SKŁADNIKI NA 8 SŁOIKÓW 450 ml:
- 4 duże pęczki botwinki
- 1 duży pęczek koperku
- 1 główka czosnku
ZALEWA:
WYKONANIE:
- 2 ½ litra wody
- 2 ½ płaskiej łyżki soli
- 2 ½ łyżki cukru
- 6 łyżek octu 10%
Umyte liście botwinki kroimy razem z łodygami. Obrane buraczki ścieramy na tarce o grubych oczkach, a koperek siekamy. Do wyparzonych słoików nakładamy 2-3 łyżki tartych buraków i upychamy botwinkę. Na górę dajemy po łyżce koperku i przekrojone na pół ząbki czosnku. Z wody, soli, cukru i octu gotujemy zalewę. Przestygniętą zalewą zalewamy botwinkę w słoikach. Zakręcamy i pasteryzujemy ok. 20 minut.
WYDRUKUJ ETYKIETY
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz