Lukier klasyczny i jego barwienie na kolory
Lukier klasyczny
SKŁADNIKI: - 100 g cukru pudru
- 2-3 łyżki wody
- 2 łyżki soku z cytryny
WYKONANIE:
- 100 g cukru pudru
- 2-3 łyżki wody
- 2 łyżki soku z cytryny
WYKONANIE:
Cukier puder przesiać do miski przez sitko, tak aby nie było w nim grudek. Dodaj do niego sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Jeśli jest bardzo gęsty dodaj łyżkę wody i ponownie wymieszaj. Dolewaj wody po łyżce i ucieraj dokładnie aż do uzyskania pożądanej przez siebie konsystencji. Rzadszy lukier łatwiej się rozprowadza po cieście, tworzy na nim cieńszą warstwę i szybciej zastyga. Gęstszy lukier wolniej spływa z ciasta, tworzy na nim grubszą warstwę i nieco dłużej zastyga. Jeśli lukier wyjdzie nam za gęsty to możemy dodać do niego kilka kropli wody, natomiast jeśli będzie za rzadki możemy dodać łyżeczkę cukru pudru i dokładnie wymieszać.
Przechowywanie lukru:
Jeśli zrobiona przez Ciebie porcja lukru okaże się za duża to możemy go przechować do następnej okazji:
- w lodówce ok. 1-2 tygodni
- w zamrażalniku
Po wyjęciu z lodówki/zamrażalnika lukier odkładamy aby się ocieplił/odmroził, pod zimna zrobił się twardy. Aby znów był płynny wystarczy dodać do niego kilka kropli ciepłej wody i dokładnie wymieszać.
Jak zrobić kolorowy lukier?
Wystarczy do gotowego już lukru dodać kilka kropli lub szczyptę proszku substancji barwiącej i dokładnie wymieszać.
Poniżej kilka naturalnych substancji, których możemy użyć do jego zabarwienia:
1. KURKUMA - kolor żółty
2. SOK Z POMARAŃCZY, SOK Z MARCHEWKI - lukier pomarańczowy
3. SOK Z BURAKA, SOK MALINOWY - lukier różowy
4. SPIRULINA (sproszkowany młody jęczmień) - lukier zielony
5. SOK Z JAGÓD/BORÓWEK - lukier fioletowy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz