Młoda kapusta z boczkiem
Młoda kapusta z boczkiem
SKŁADNIKI:
- 1główka młodej kapusty
- 30 dag wędzonego boczku
- można dodać 1 łyżkę smalcu ze skwarkami
- 1 cebula
- 1 czubata łyżka mąki pszennej lub orkiszowej
- pęczek koperku
- sól, cukier, świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE:
Kapustę obieramy z wierzchnich liści. Myjemy, kroimy w ćwiartki, a następnie szatkujemy. Pokrojoną kapustę wrzucamy do garnka i zalewamy szklanką wrzącej wody, dodajemy pół łyżeczki soli i pół łyżeczki cukru. Gotujemy na małym ogniu. W tym czasie boczek kroimy w paski, cebulę obieramy i siekamy. Boczek podsmażamy na patelni. Gdy wytopi się tłuszcz, wrzucamy cebulę i dusimy przez chwilę, aż się lekko zrumieni. Gdy będzie za mało tłuszczu można dodać trochę smalcu np. ze skwarkami. Podsmażony boczek i cebulę dodajemy do kapusty, mieszamy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut. Pod koniec gotowania w szklance mieszamy mąkę z odrobiną soli i kilkoma łyżkami ciepłego płynu odlanego z kapusty. Gdy masa będzie aksamitna, dodajemy jeszcze do szklanki kapuścianego rosołku, mieszamy i powoli wlewamy do kapusty ze skwarkami. Dodajemy posiekany koperek oraz sól, pieprz do smaku, zagotowujemy.
I... smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz