×

Ściółkujemy truskawki


Dzisiaj miałam kolejny pracowity dzień w ogrodzie, ponieważ ściółkowałam truskawki. Jak zawsze użyłam do tego rozdrobnionej słomy. Ściółkowania powinno się wykonać najpóźniej pod koniec kwitnienia. Ważne, aby zdążyć przed położeniem się owoców na ziemia tzn....

UFF!!! Zdążyłam!!!

A teraz słów kilka, dlaczego warto ściółkować owoce.

Ściółkowanie truskawek – 10 powodów

  • pomaga utrzymać w czystości owoce i rośliny. Dzięki temu nie będą zabrudzone czy uszkodzone w czasie opadów
  • wpływa na ograniczenie zachwaszczenia w rzędach i międzyrzędziach
  • pozwala na utrzymanie wilgotności w wierzchniej warstwie gleby i ograniczenie parowania wody z powierzchni gleby
  • powoduje lepsze warunki termiczne – nagrzewanie wierzchniej warstwy gleby, szczególnie na początku okresu wegetacji, przekłada się na tempo wzrostu i rozwoju roślin,
  • ogranicza rozwój chorób pochodzenia glebowego oraz chorób owoców, które mają styczność z patogenami glebowymi
  • wpływa na lepsze pobieranie składników pokarmowych przez rośliny – niektóre pierwiastki pobierane są przy odpowiedniej temperaturze (fosfor) lub wilgotności podłoża (wapń)
  • ściółki organiczne mogą być źródłem cennych składników pokarmowych i związków organicznych, które zostaną w glebie
Czym ściółkować truskawki?
Ściółki dzielą się na dwa rodzaje: organiczne i syntetyczne

Ściółki organiczne: czyli słoma.  Można użyć też trocin, kory czy drewnianych zrębek 
Jak ściółkować truskawki słomą? Słomę rozkłada się na całej powierzchni , którą zajmują truskawki, zarówno w rzędach, jak i międzyrzędziach. Ważne, aby rozłożyć ją dokładnie i równomiernie oraz aby owoce leżały na jej warstwie. Warstwa słomy musi być odpowiedniej grubości. Słomy nie może być zbyt mało, gdyż nie będzie spełniać swojej roli. Ważne jest, aby słoma używana do ściółkowania plantacji była wolna od nasion zbóż i nasion chwastów. W przeciwnym razie możemy doprowadzić do wtórnego zachwaszczenia plantacji.  

Ściółki syntetyczne:  czyli folia (czarna lub czarno-biała), agrowłóknina (tylko czarna), rzadziej agrotkanin(czarna) . Agrotkanina inaczej zwana matą szkółkarską lub ogrodniczą, również powinna być koloru ciemnego, aby ograniczyć dostęp światła kiełkującym pod nią chwastom. 

Folia do ściółkowania: W przypadku folii czarno- białej strona biała układana jest na zewnątrz zagonu, a czarna przylega do powierzchni gleby. Biała folia znana z techniki szklarniowej, służy raczej do okrywania zagonów z odmianami późniejszymi. Folie czarne zaś wykorzystuje się do uprawy odmian wczesnych. Okrywanie zagonów czarną folią będzie miało te same zalety co okrywanie agrowłókininą, z tym, że jednym z ważnych argumentów za wyborem czarnej folii jest fakt, że pod nią gleba nagrzewa się szybciej, a co za tym idzie, rozwój i wzrost roślin również będzie szybszy. Wybór folii zależy od warunków i systemu uprawy. Jeśli jednak planujemy uprawę wczesnych odmian truskawek na przyspieszony zbiór, do ściółkowania wybierzemy folię czarną. Optymalna grubość folii rekomendowana do ściółkowania zagonów to 0,05 mm. Ważne, aby folia posiadała dodatki, chroniące przed promieniowaniem UV

Agrowłóknina: Bywa, że ogrodnicy pytają o wykorzystanie agrowłókniny białej jako ściółki. Chcielibyśmy przestrzec przed takim pomysłem i stanowczo odradzić rozkładanie agrowłókniny białej jako ściółki. Przepuszcza ona światło, przez co pod jej warstwa kiełkują nasiona chwastów. Do ściółkowania plantacji używamy tylko i wyłącznie agrowłókniny czarnej o gramaturze minimum P-50 lub większej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger