×

Zupa gulaszowa w kociołku

Zupa gulaszowa w kociołku 

gotowana na ognisku  

- specjalność gospodarza domu Jarka Izdebskiego


Składniki:
  • około 1/2 kg karkówki
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 średnie marchewki
  • 1 mała cebula
  • 2 średnie ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • 2-3 łyżeczki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju, sól
  • pieprz do smaku
  • 1 średni liść laurowy
  • 4-6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
Wykonanie: 
Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w średnią kostkę. Przyprawić pieprzem i solą, oprószyć mąką. Rozgrzać olej w garnku, włożyć mięso i obsmażyć równomiernie. Kiedy będzie dobrze zarumienione dodać pokrojoną w grubszą kostkę lub w piórka cebulę wraz z pokrojonym na ćwiartki czosnkiem, pokrojoną w plasterki marchewką i posiekaną papryczką chili. Chwilę przesmażyć, dodać słodką mieloną paprykę, wymieszać. Wlać wodę, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Dusić do miękkości. Na koniec dodać odsączoną z zalewy (ale nie płukaną) czerwoną fasolę. Wymieszać i doprawić całość do smaku. Podawać z dobrym makaronem lub kluskami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger