Zupa gulaszowa w kociołku
Zupa gulaszowa w kociołku
gotowana na ognisku
- specjalność gospodarza domu Jarka Izdebskiego
Składniki:
- około 1/2 kg karkówki
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 2 średnie marchewki
- 1 mała cebula
- 2 średnie ząbki czosnku
- 1/2 papryczki chili
- 2-3 łyżeczki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju, sól
- pieprz do smaku
- 1 średni liść laurowy
- 4-6 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
Wykonanie:
Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w średnią kostkę. Przyprawić pieprzem i solą, oprószyć mąką. Rozgrzać olej w garnku, włożyć mięso i obsmażyć równomiernie. Kiedy będzie dobrze zarumienione dodać pokrojoną w grubszą kostkę lub w piórka cebulę wraz z pokrojonym na ćwiartki czosnkiem, pokrojoną w plasterki marchewką i posiekaną papryczką chili. Chwilę przesmażyć, dodać słodką mieloną paprykę, wymieszać. Wlać wodę, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Dusić do miękkości. Na koniec dodać odsączoną z zalewy (ale nie płukaną) czerwoną fasolę. Wymieszać i doprawić całość do smaku. Podawać z dobrym makaronem lub kluskami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz