Kompot z czereśni
- czereśnie na 3/4 słoika
- 2 łyżki cukru
- woda
- wyparzony słoik
Teraz do każdego wyparzonego słoika nałóż czereśnie (do ok. 3/4 wysokości słoika), wsyp po 2 łyżki cukru i zalej zimną wodą, zostawiając ok. 1,5 cm wolnej przestrzeni od kołnierza słoika. Mocno zakręć pokrywki. Jeśli czereśnie, których będziesz używać będą trochę kwaśne, to zwiększ ilość cukru o 1/2-1 łyżki cukru więcej. Gotowe słoiki pasteryzujemy: włożyć do dużego garnka ściereczkę, wlać zimną wodę do połowy lub 3/4 słoika. Zagrzej wodę aż zacznie "mrugać". Włóż słoiki i pasteryzuj je 20 minut. Następnie wyjmujemy z wody, obracamy do góry dnem i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Potem słoiki odwracamy i sprawdzamy, czy wszystkie pokrywki są wklęsłe. Jeśli zdarzy się, że któraś taka nie jest, to prawdopodobnie ten słoik się nie zamknął. Możemy zostawić go na bardzo szybkie spożycie, albo wymienić pokrywkę i ten słoik zapasteryzować jeszcze raz. Kompot należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Wskazówka: Dojrzałe i nieuszkodzone czereśnie wraz z ogonkami dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Ogonki powstrzymują wypływanie soku do wody w trakcie płukania. Jeśli chodzi o czereśnie, to sami zdecydujcie, czy wydrylujecie je czy nie. Ja osobiście tego nie robię, bo tak naprawdę nie trzeba tego robić, chociaż niektórzy uważają, że jak kompot z czereśni niedrylowanych stoi długo w naszej spiżarni to robi się gorzki i ma pestkowy smak. Zatem, jeśli jednak zdecydujecie się na drylowanie, to możecie użyć do tego drylownicy i przykładając każdą czereśnię od strony ogonka nacisnąć mocno i wypchnąć pestkę.
Uwaga: Czereśnie z kompotu świetnie sprawdzą się do ciast, można je też wykorzystywać do serników oraz deserów. Takim ciekawym ciastem z ich wykorzystaniem jest np. to ciasto:
https://kuchnianawypasie.pl/ciasto-czeresniami-i-budyniem/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz