Fasolka szparagowa po bolońsku
Fasolka szparagowa po bolońsku
Fasolkę myjemy i odcinamy końcówki. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą i podgotowujemy prawie do miękkości – fasolka ma być dobra do jedzenia, ale nadal jędrna i lekko twardawa, nie taka rozpadająca się. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Gdy cebula się zeszkli dodajemy mięso mielone, mieszamy i smażymy. Gdy mięso starci surowy kolor obsypujemy je przyprawami, mieszamy. Do mięsa dodajemy pokrojone w kostkę pomidory lub pomidory z puszki. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 6-7 minut. Jeśli pomidory puszczą mało soku, możemy dolać do potrawy trochę wody, około 1/4 szklanki. Na patelnię dokładamy podgotowaną fasolkę. Delikatnie mieszamy i dusimy całość na małym ogniu przez około 5 minut, w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku. Następnie potrawę posypujemy siekanym koperkiem. Na koniec na wierzchu posypujemy tartym żółtym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz