Goloneczka mojego męża
Goloneczka mojego męża
SKŁADNIKI:
- golonka wieprzowa przednia
- warzywa: seler, por, marchewka, pietruszka, nać selera, natka pietruszki ( u męża 2 paczuszki warzyw mrożonych, które przygo
- przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarnkach, sól
- 5 dużych ząbków czosnku polskiego
- Gotowa przyprawa "Zioła gruzińskie do mięs" (papryka słodka, chilli, gorczyca, czosnek, bazylia, marchew, majeranek, zioła prowansalskie, cebula, cząber, tymianek, oregano, rozmaryn, lubczyk, sól)
WYKONANIE:
Przyprawy, roztarty czosnek i przyprawę gruzińską wymieszać razem. Mieszanką natrzeć bardzo dokładnie golonkę, pod skórą również. Tak przygotowane mięsko pozostawić na 1-2 dni w lodówce, aby dobrze przeszło aromatem i smakiem przypraw. Po tym czasie golonkę zalać wodą, tylko tyle aby zakryła mięso i gotować na początku na średnim a później na małym ogniu 4 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz