Rodzinna surówka z pekinki, marchewki i jabłka
Tę suróweczkę robiło się w moim rodzinnym odkąd pamiętam. Wszyscy ją lubiliśmy, głównie dlatego że jest to "mokra" surówka, doskonała do ziemniaczków.
Rodzinna surówka z pekinki
Pekinkę przekrajamy wzdłuż na pół, jedną połówkę przecięta stroną kładziemy na desce do krojenia. Nacinamy ją wzdłuż od części zielonej do białej tej twardej 3 razy, raz poraz obok siebie i kroimy tak aby kapusta była pokrojona drobno w paseczki. Marchewkę myjemy, obieramy i tarkujemy na tarce na małych oczkach. Jabłko myjemy, obieramy i tarkujemy na tarce o dużych oczkach. Surówkę doprawiamy solą i cukrem do smaku. Dodajemy jogurt lub śmietanę, albo po połowie każdego z nich i mieszamy. Surówkę dobrze jest odstawić na ok. 30 minut i ponownie wymieszać. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz