×

Sernik na zimno z twarogu z wiaderka

Przepis na sernik na zimno z twarogu z wiaderka... dlaczego nie! 
Ten deser stworzysz błyskawicznie, a przy tym ile czasu zaoszczędzisz,  gdy zamiast kupowania zwykłego twarogu i mielenia go, wykorzystasz  po prostu twaróg z wiaderka. 
A efekt końcowy i tak będzie "WOW"!

Sernik na zimno
  SKŁADNIKI:  

  • Herbatniki Petit Beurre
  • 1 kilogram twarogu z wiaderka
  • 100 gramów cukru pudru
  • 2 opakowania galaretki dowolnej (u mnie bezbarwna)
  • 200 gramów schłodzonej śmietanki kremówki 30 lub 36 %
  DEKORACJA:  

  • 2 czerwone galaretki
  • dowolne owoce (u mnie: świdośliwa, truskawki, czerwone porzeczki)

   WYKONANIE:   
Okrągłą formę o śr. 28cm wyłożyć papierem do pieczenia, a na dnie układamy herbatniki, najlepiej 2 warstwy. Powinny być ułożone tak, by nie było pomiędzy nimi wolnych przestrzeni. Dwie dowolne galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody, mieszamy dokładnie, aby cała galaretka dokładnie się rozpuściła i odstawić do ostygnięcia. Twaróg wyłożyć z wiaderka do miski i miksować razem z cukrem pudrem na gładką masę. Nie przestając miksować, powoli dolewać do niego wcześniej przygotowaną, lekko tężejącą galaretkę.  Śmietanę ubić mikserem na sztywną masę i dodać do masy serowej. Całość delikatnie wymieszać. Gotową masę wyłożyć do formy i równomiernie rozprowadzić po herbatnikach. Wstawić do lodówki, masa serowa stężała. W tym czasie rozpuścić czerwone galaretki 600 ml gorącej wody,  dokładnie wymieszać i zostawić do przestygnięcia. Owoce umyć, oberwać szypułki, większe truskawki przekroić na ćwiartki. Gdy galaretka zacznie tężeć owoce wyłożyć na masę sernikową i zalać galaretką. Ponownie wstawić do lodówki do stężenia. Gotowe ciasto wstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. Podawać schłodzone. 


PRZEPIS DO DRUKU

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger