Świdośliwa do herbatki
Świdośliwa do herbatki
SKŁADNIKI :
- 450 g świdośliwy
- 300 g cukru
- 1 cytryny
WYKONANIE:
Oczyszczone owoce świdośliwy wrzucić do garnka, dodać sok i skórkę startą z cytryny i całość podgrzać na ogniu, aż owoce puszczą sok. Dodać cukier, wymieszać i całość zagotować, po czym odstawić bez przykrycia do całkowitego ostudzenia na całą noc. Po tym czasie całość doprowadzić znowu do wrzenia i gotować kilka minut, odstawić. Powtarzać tak przez co najmniej kilka dni, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gorący dżem przełożyć do wypieczonych słoików, szczelnie zakręcić i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
A dla zdrowia:
Owoce mogą być pomocne przy obniżaniu ciśnienia tętniczego, mogą być także dobrym wsparciem w walce z nowotworami. Są również cennym źródłem witaminy C (jak czarna porzeczka czy kiwi) oraz witamin z grupy B. Zawierają także magnez, wapń, fosfor i potas. Dzięki temu mają właściwości antybakteryjne i antywirusowe. Są świetnym środkiem przy przeziębieniach, grypie czy infekcjach górnych dróg oddechowych. Spowalniają również rozwój jaskry i pomagają w leczeniu chorób skóry, zwłaszcza liszaja płaskiego. Dzięki swym leczniczym właściwościom owoce świdośliwy opóźniają starzenie się skóry, dlatego też nazywa się je „owocami wiecznej młodości”.
WYDRUKUJ ETYKIETY
https://sielskagosia.blogspot.com/2023/07/blog-post.html
PRZEPIS DO DRUKU
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz