Sok pomidorowy
Sok pomidorowy
SKŁADNIKI:
- 2 kg pomidorów (bardzo dojrzałych)
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
WYKONANIE:
2 kg bardzo dojrzałych pomidorów dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Tak przygotowane pomidory włożyć do rondla i rozgotować. Gotować około 45 minut ciągle mieszając, pilnując żeby się nie przypaliły. Powstałą miazgę zblendować blenderem i zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Tak przygotowany sok można zapasteryzować 15-20 minut. Oczywiście powstały sok można wypić też od razu, bo jest MEGA pyszny.
ETYKIETY NA SŁOIKI ZNAJDZIESZ WYDRUKOWAĆ TUTAJ:
Sok pomidorowy
wersja na THERMOMIX 6
SKŁADNIKI:
- 1000 g pomidorów, pokrojonych na kawałki
- 1 1/2 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
WYKONANIE:
Do naczynia miksującego włożyć pomidory, dodać cukier, sól, pieprz i zmiksować 1 min/obr. 10, następnie podgrzewać 10 min/90°C/obr. 4. Zmiksować 1 min/obr. 4-9, stopniowo zwiększając obroty. Jeśli nadal widoczne są pestki, ponownie zmiksować. Gorący sok przelać do wyparzonych butelek, szczelnie zakręcić, obrócić do góry dnem i zostawić na 10 min. Sok pomidorowy podawać na ciepło lub schłodzony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz