×

Sok pomidorowy


Sok pomidorowy

  SKŁADNIKI:  

  • 2 kg pomidorów (bardzo dojrzałych)
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

   WYKONANIE:   

2 kg bardzo dojrzałych pomidorów dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Tak przygotowane pomidory włożyć do rondla i rozgotować. Gotować około 45 minut ciągle mieszając, pilnując żeby się nie przypaliły. Powstałą miazgę  zblendować blenderem i zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Tak przygotowany sok można zapasteryzować 15-20 minut. Oczywiście powstały sok można wypić też od razu, bo jest MEGA pyszny.

ETYKIETY NA SŁOIKI ZNAJDZIESZ WYDRUKOWAĆ TUTAJ:






Poniżej wersja na TM6. To naprawdę dobry i sprawdzony przepis
Sok pomidorowy
wersja na THERMOMIX 6

 SKŁADNIKI:  
  • 1000 g pomidorów, pokrojonych na kawałki
  • 1 1/2 łyżki cukru
  • 1 łyżka  soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

   WYKONANIE:   

Do naczynia miksującego włożyć pomidory, dodać cukier, sól, pieprz i zmiksować 1 min/obr. 10, następnie podgrzewać 10 min/90°C/obr. 4. Zmiksować 1 min/obr. 4-9, stopniowo zwiększając obroty. Jeśli nadal widoczne są pestki, ponownie zmiksować. Gorący sok przelać do wyparzonych butelek, szczelnie zakręcić, obrócić do góry dnem i zostawić na 10 min. Sok pomidorowy podawać na ciepło lub schłodzony.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger