×

Wilgotne ciasto jogurtowe z porzeczkami... i z koleżankami

Szybka kawka z koleżankami i ciasto z tym co w ogródku, 
czyli... czerwonymi porzeczkami. Puszyste, wilgotne, lekko kwaskowe ciasto jogurtowe, 
które zawsze wychodzi.


Wilgotne ciasto jogurtowe 
z czerwonymi  porzeczkami
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową 

  SKŁADNIKI NA CIASTO JOGURTOWE:  

    • 2 pełne szklanki mąki pszennej lub tortowej
    • 3 średniej jajka
    • około 3/4 szklanki cukru
    • 1/3 szklanki oleju roślinnego
    • pełna szklanka (300g) jogurtu naturalnego
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

      KRUSZONKA:  

      • niecała szklanka ok. 150 g mąki pszennej
      • 1/2 szklanki g cukru
      • 1/2 kostki masła lub margaryny

        DODATKOWO:  

        • dowolne owoce ok. 400 g (u mnie czerwone porzeczki)

           WYKONANIE:   

        Na początku zrobić kruszonkę: wszystkie składniki kruszonki dokładnie wymieszać i rozetrzeć w palcach tak aby powstały małe grudki. Następnie, rozgrzać piekarnik do 175 stopni. Do wysokiego naczynia (u mnie glinianej makutry - pamiątki po tacie) wsypać około 3/4 szklanki cukru. Wbić 3 średniej wielkości jajka. Cukier z jajkami ubijać mikserem na wysokich obrotach przez kilka minut aż cukier się rozpuści a masa będzie jasna i puszysta. Do miski z puchem jajecznym wlać  cienką strużką olej i dalej ubijać na wysokich obrotach. Zmniejszyć obroty miksera i dodać jogurt naturalny. Pamiętajcie, aby jogurt nie był zimny, to ważne! Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia.  Wymieszać mikserem na mniejszych obrotach. Można dodać kilka kropel olejku zapachowego do ciast np. śmietankowego, waniliowego, pomarańczowego. Gotowe ciasto przy pomocy silikonowej łopatki przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wym. 24x24 cm albo do tortownicy o średnicy 25 cm. Wyrównać powierzchnię i posypać owocami, a następnie kruszonką. Ciasto piec 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni góra/dół na środkowej półce.


        Nawet mojej Łatce zasmakowała kruszonka😉


        Brak komentarzy:

        Prześlij komentarz

        Copyright © Sielskagosia , Blogger