Wilgotne ciasto jogurtowe z porzeczkami... i z koleżankami
- 2 pełne szklanki mąki pszennej lub tortowej
- 3 średniej jajka
- około 3/4 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- pełna szklanka (300g) jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- niecała szklanka ok. 150 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki g cukru
- 1/2 kostki masła lub margaryny
- dowolne owoce ok. 400 g (u mnie czerwone porzeczki)
Na początku zrobić kruszonkę: wszystkie składniki kruszonki dokładnie wymieszać i rozetrzeć w palcach tak aby powstały małe grudki. Następnie, rozgrzać piekarnik do 175 stopni. Do wysokiego naczynia (u mnie glinianej makutry - pamiątki po tacie) wsypać około 3/4 szklanki cukru. Wbić 3 średniej wielkości jajka. Cukier z jajkami ubijać mikserem na wysokich obrotach przez kilka minut aż cukier się rozpuści a masa będzie jasna i puszysta. Do miski z puchem jajecznym wlać cienką strużką olej i dalej ubijać na wysokich obrotach. Zmniejszyć obroty miksera i dodać jogurt naturalny. Pamiętajcie, aby jogurt nie był zimny, to ważne! Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać mikserem na mniejszych obrotach. Można dodać kilka kropel olejku zapachowego do ciast np. śmietankowego, waniliowego, pomarańczowego. Gotowe ciasto przy pomocy silikonowej łopatki przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wym. 24x24 cm albo do tortownicy o średnicy 25 cm. Wyrównać powierzchnię i posypać owocami, a następnie kruszonką. Ciasto piec 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni góra/dół na środkowej półce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz