×

Ciasto budyniowe ze śliwkami... jakie to proste



Pierwsze węgierki w ogrodzie, zaczynamy więc sezon śliwkowy. Na początek, tak na bardzo szybko proste ciasto z proszkiem budyniem... i oczywiście śliwkami. Dodanie budyniu zmienia nieco kolor tego mięciutkiego i wilgotnego ciasta. Jest uniwersalne więc możecie je zrobić również z innymi owocami. 

Ciasto ze śliwkami i proszkiem budyniowym

  SKŁADNIKI : 
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 szklanka mąki
  • 2 op. budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

  DODATKOWO :  
  • ok. 400 g śliwek
  • 1 łyżka kaszy manny

  KRUSZONKA :  
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 50 g schłodzonego masła


   WYKONANIE:   

Kruszonka: Wykonanie naszego ciasta rozpoczynamy od zrobienia kruszonki. Do miski wsypać mąkę i cukier puder. Wymieszać. Dodać kawałki masła i paluszkami wyrobić ciasto, aż powstaną grudki (oczywiście możecie to też zrobić za pomocą np. termomixa). Włożyć do lodówki. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół i wypestkować. Następnie każdą połówkę śliwki kroimy na cztery części. 
Ciasto: Mąkę przesiać przez sito i wymieszać z proszkiem budyniowym, proszkiem do pieczenia oraz solą. Masło utrzeć na puszystą masę razem z cukrem. Następnie, nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z suchymi składnikami i miksować do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do formy o średnicy 22x ... wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Wierzch ciasta posypać kaszą manną i równomiernie rozłożyć kawałki śliwek. Posypać przygotowaną kruszonką. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45-50 min. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Wskazówka: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger