Ciasto budyniowe ze śliwkami... jakie to proste
Pierwsze węgierki w ogrodzie, zaczynamy więc sezon śliwkowy. Na początek, tak na bardzo szybko proste ciasto z proszkiem budyniem... i oczywiście śliwkami. Dodanie budyniu zmienia nieco kolor tego mięciutkiego i wilgotnego ciasta. Jest uniwersalne więc możecie je zrobić również z innymi owocami.
Ciasto ze śliwkami i proszkiem budyniowym
Kruszonka: Wykonanie naszego ciasta rozpoczynamy od zrobienia kruszonki. Do miski wsypać mąkę i cukier puder. Wymieszać. Dodać kawałki masła i paluszkami wyrobić ciasto, aż powstaną grudki (oczywiście możecie to też zrobić za pomocą np. termomixa). Włożyć do lodówki. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół i wypestkować. Następnie każdą połówkę śliwki kroimy na cztery części.
Ciasto: Mąkę przesiać przez sito i wymieszać z proszkiem budyniowym, proszkiem do pieczenia oraz solą. Masło utrzeć na puszystą masę razem z cukrem. Następnie, nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z suchymi składnikami i miksować do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do formy o średnicy 22x ... wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Wierzch ciasta posypać kaszą manną i równomiernie rozłożyć kawałki śliwek. Posypać przygotowaną kruszonką. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45-50 min. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Ciasto: Mąkę przesiać przez sito i wymieszać z proszkiem budyniowym, proszkiem do pieczenia oraz solą. Masło utrzeć na puszystą masę razem z cukrem. Następnie, nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z suchymi składnikami i miksować do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do formy o średnicy 22x ... wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Wierzch ciasta posypać kaszą manną i równomiernie rozłożyć kawałki śliwek. Posypać przygotowaną kruszonką. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45-50 min. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Wskazówka: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz