Filety z piersi kurczaka w sosie kurkowym
Filety umyć, oczyścić i przekroić wzdłuż na cienkie plastry. Kurczaka przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim przyprawionego kurczaka po 2 – 3 minutki z każdej strony. Kiedy kurczak się zrumieni, przełożyć go na talerz, a na tę samą patelnię wrzucić masło. Na rozpuszczonym maśle zeszklić pokrojona w kostkę cebulkę. Następnie dodać do niej umyte i pokrojone kurki. Całość doprawić solą i pieprzem. Smażyć około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie do potrawy dodać starty czosnek i podsmażyć minutkę. Kiedy czosnek zacznie intensywnie pachnieć na patelnię wlać wywar i dodać usmażone wcześniej filety z kurczaka, wraz z sosem, który puściły. Doprawić ziołami. Patelnię przykryć i całość dusić około 10 minut. Po tym czasie do potrawy dodać śmietanę i dokładnie połączyć z sosem. Na koniec odlać do kubeczka 1/4 szklanki sosu i wymieszać go z mąką, dodać do gotującego się sosu. Ponownie dokładnie wymieszać i gotować jeszcze 2 -3 minuty. Na końcu wsypać posiekaną pietruszkę. Podawać na ciepło z kaszą lub ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz