Ketchup z pomidorowy
SKŁADNIKI :
- ok. 2 kg dojrzałych pomidorów
- 100 ml octu jabłkowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- ½ szklanki cukru
- sól
- ziele angielskie
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżka musztardy
WYKONANIE:
Poddusić pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, dodać pomidory pokrojone na mniejsze części. Składniki dusić na małym ogniu do czasu aż pomidory się rozgotują. Mus zblendować bardzo dokładnie. Do pomidorów dodać pozostałe składniki i ponownie dusić ok. 30 min. aż pomidory zgęstnieją. Jeśli trzeba doprawić a następnie przełożyć do wyparzonych słoiczków i pasteryzować przez 15 min. Pyszny keczup domowy gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz