Kasza bulgur smażona z pomidorami i cukinią
Kasza bulgur smażona z pomidorami i cukinią
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka kaszy bulgur (lub jaglanej, gryczanej czy kuskusu)
- bulion lub woda
- masło, olej
- 1 cebula
- ¹⁄₂ średniej cukinii
- malutka papryczka chili
- 1 mała czerwona papryka
- 4 kawałki suszonych pomidorów ze słoiczka
- 2 pomidory malinowe
- 3-4 ząbki czosnku
- sól, czarny pieprz
- posiekana natka pietruszki
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
WYKONANIE:
Kaszę wsypać na patelnię i podgrzewać często mieszając, przez około 1 minutę. Dodać masło i smażyć kolejne 2 minuty. Podlać wodą i przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień do minimalnego i gotować bez mieszania przez około 12 minut. Wyłączyć ogień i zostawić pod przykryciem do całkowitego wystygnięcia. Cebulę, cukinię i czosnek zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub rozdrobnić w malakserze lub termomixie . Papryczkę chili pokroić w drobną kosteczkę, paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Suszone pomidory posiekać drobno, a pozostałe pomidory pokroić w niemałą kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i 1 łyżkę masła, dodać cebulę, czosnek, cukinię i pokrojoną paprykę oraz papryczkę chili. Smażyć około 7 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zupełnie zmiękną. Dodać suszone pomidory oraz pokrojone pomidory świeże, doprawić solą, pieprzem i bazylią. Gotować bez przykrycia, co jakiś czas mieszając, aż sos zredukuje się i zagęści. Garnek z warzywami zdjąć z kuchenki i wymieszać z kaszą. Dokładnie wymieszać. Podawać na ciepło lub schłodzone. Przed samym podaniem na talerzu posypać natką pietruszki.
Taką kaszę można podać np. z kotletami z piersi z tego przepisu:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz