×

Kasza bulgur smażona z pomidorami i cukinią


 Kasza bulgur smażona z pomidorami i cukinią 


  SKŁADNIKI:  

  • 1 szklanka kaszy bulgur (lub jaglanej, gryczanej czy kuskusu)   
  • bulion lub woda
  • masło, olej
  • 1 cebula
  • ¹⁄₂  średniej cukinii
  • malutka papryczka chili
  • 1 mała czerwona papryka
  • 4 kawałki suszonych pomidorów ze słoiczka
  • 2 pomidory malinowe
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól, czarny pieprz
  • posiekana natka pietruszki
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii

   WYKONANIE:   

Kaszę wsypać na patelnię i podgrzewać często mieszając, przez około 1 minutę. Dodać masło i smażyć kolejne 2 minuty. Podlać wodą i przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień do minimalnego i gotować bez mieszania przez około 12 minut. Wyłączyć ogień i zostawić pod przykryciem do całkowitego wystygnięcia. Cebulę, cukinię i czosnek zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub rozdrobnić w malakserze lub termomixie . Papryczkę chili pokroić w drobną kosteczkę, paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Suszone pomidory posiekać drobno, a pozostałe pomidory pokroić w niemałą kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i 1 łyżkę masła, dodać cebulę, czosnek, cukinię i pokrojoną paprykę oraz papryczkę chili. Smażyć około 7 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zupełnie zmiękną. Dodać suszone pomidory oraz pokrojone pomidory świeże, doprawić solą, pieprzem i bazylią. Gotować bez przykrycia, co jakiś czas mieszając, aż sos zredukuje się i  zagęści.  Garnek z warzywami zdjąć z kuchenki i wymieszać z kaszą. Dokładnie wymieszać. Podawać na ciepło lub schłodzone.  Przed samym podaniem na talerzu posypać natką pietruszki.  


Taką kaszę można podać np. z kotletami z piersi z tego przepisu:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger