Nasze ulubione kotlety z piersi
Piersi z kurczaka smażone w jajku
SKŁADNIKI:
- 1 lub 2 podwójne piersi z kurczaka
- przyprawa Kebab/Gyros
- jajka
WYKONANIE:
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż tak aby powstały cieńsze kotlety. Każdy obficie oprószyć dowolną przyprawą do kebaba czy gyrosa, np.:
W większej miseczce rozkłócić jajka. Nie podaję ich ilości, ponieważ ja zwykle zużywam więcej, bo po usmażeniu kotletów całe pozostałe w miseczce jajka wylewam na patelnię, solę i smażę takiego niby omleta, którego wszyscy w domu lubimy.
Kotlety kolejno maczać w jajku i smażyć na średnim ogniu do ładnego zbrązowienia. Następnie przełożyć je do garnka, wlać pozostały po smażeniu tłuszcz, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu ok. 15 minut. Jeśli tłuszczu jest za mało i kotlety mogłyby się się przypalić to dolać oleju z butelki. W tej formie można łatwo i szybko odgrzać takie kotlety.
Można je podać oczywiście z ziemniakami czy frytkami, ale można też np z :
lub
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz