×

Nasze ulubione kotlety z piersi



Piersi z kurczaka smażone w jajku 


  SKŁADNIKI:  

  • 1 lub 2 podwójne piersi z kurczaka
  • przyprawa Kebab/Gyros
  • jajka




   WYKONANIE:   

Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż tak aby powstały cieńsze kotlety. Każdy obficie oprószyć dowolną przyprawą do kebaba czy gyrosa, np.:





W większej miseczce rozkłócić jajka. Nie podaję ich ilości, ponieważ ja zwykle zużywam więcej, bo po usmażeniu kotletów całe pozostałe w miseczce jajka wylewam na patelnię, solę i smażę takiego niby omleta, którego wszyscy w domu lubimy. 





Kotlety kolejno maczać w jajku i smażyć na średnim ogniu do ładnego zbrązowienia. Następnie przełożyć je do garnka, wlać pozostały po smażeniu tłuszcz, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu ok. 15 minut. Jeśli tłuszczu jest za mało i kotlety mogłyby się się przypalić to dolać oleju z butelki. W tej formie można łatwo i szybko odgrzać takie kotlety.

Można je podać oczywiście z ziemniakami czy frytkami, ale można też np z :

lub

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger