×

Marynowane papryczki chilli



W naszym domu co roku muszą się znaleźć chociaż 3 słoiczki z ostrymi papryczkami, które później z przyjemnością wykorzystujemy do wielu dań. W tym rok... na razie są trzy słoiczki, ale to jeszcze nie koniec, bo papryczki wciąż rosną i dojrzewają😉


 Marynowane papryczki chilli


  SKŁADNIKI:  

  • 25 dag papryczek chili (u mnie różne kolory i formy)
  SK
  ZALEWA:  

  • 2 szklanki wody
  • pól szklanki octu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 4 łyżeczki cukru

  NA KAŻDY SŁOIK:  
  • taki po dżemie 320ml: pół ząbka czosnku, 2 ziarenka pieprzu ziarnistego, 1 listek laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego


   WYKONANIE:   

Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy. Papryczki układamy dość ciasno w słoiczkach.  Wkładamy czosnek, przyprawy, zalewamy gorącą zalewą i pasteryzujemy ok. 8 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger