×

Frużelina z wiśni

 


Frużelina z wiśni


Do deserów, lodów, do polewania gofrów, do przekładania tortów i ciast


  SKŁADNIKI:   
  • 400 g wiśni bez pestek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • sok z ½ cytryny




   WYKONANIE:   

Do garna wsypać wiśnie. Dodać cukier i sok z cytryny. Zagotować. Odlać około 1/3 szklanki soku z garnka i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Przelać z powrotem do garnka i wymieszać. Zagotować i zestawić z ognia. Gotowa frużelina ma konsystencję jak kisiel. Frużelinę przelać do wyparzonych słoiczków i pasteryzować 15 min. 

Robiąc swoją pierwszą frużelinę wykorzystałam do niej wiśnie z nalewki, ponieważ żal było mi je wyrzucić. A frużelina wyszła przepyszna i w ten właśnie sposób robię ją do dziś.




PRZEPIS NA NALEWKĘ ZNAJDZIESZ TUTAJ:
https://sielskagosia.blogspot.com/2015/07/skoro-sa-juz-wisnie-to-musi-byc-tez.html




TU ZNAJDZIESZ ETYKIETY NA SŁOICZKI DO DRUKU:
https://sielskagosia.blogspot.com/2023/10/fruzelina-z-wisni-etykiety-do-druku.html


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger