×

Pierś z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami



Piersi z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to pyszny i wyjątkowy obiad dla całej rodziny. Nadaje się na codzienny obiad, ale także na rodzinne spotkania czy ważniejsze okazje. Przyciąga wyglądem a piersi są mięciutkie i smacznie doprawione. 

 Pierś z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami


   SKŁADNIKI:   
  • dwie pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g świeżych lub mrożonych liści szpinaku
  • 50 g suszonych pomidorów
  • 250 ml śmietanki 30 %
  • 1/2 łyżki mąki pszennej
  • szczypta papryki słodkiej
  • szczypta pieprzu ziołowego
  • szczypta kurkumy lub curry
  DODATKOWKO:   
  • 150 g ryżu lub dowolnej kaszy





   WYKONANIE:   
Na początku gotujemy ryż (lub kaszę) według wskazówek na opakowaniu. Każdą pierś z kurczaka kroimy wszerz tworząc płaskie filety. Przyprawiamy je dowolną przyprawą do kurczaka, nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem i podsmażamy na większej patelni na małej ilości oleju. Świeży czy mrożony szpinak (bez całkowitego rozmrożenia)  kroimy w paski. Suszone pomidory odsączamy na papierowym ręczniku i także kroimy w paski.  Do podsmażonego kurczaka dodajemy pokrojone suszone pomidory oraz liście szpinaku. Podlewamy wodą tak aby lekko przykryła piersi i dusimy ok. 15-20 minut. Po tym czasie wlewamy śmietankę kremówkę. Doprawiamy curry, słodką paprykę i pieprz ziołowy. Całość mieszamy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem jeszcze przez ok. 10 minut. Podajemy z ryżem lub kaszą. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger