Pierś z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Piersi z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to pyszny i wyjątkowy obiad dla całej rodziny. Nadaje się na codzienny obiad, ale także na rodzinne spotkania czy ważniejsze okazje. Przyciąga wyglądem a piersi są mięciutkie i smacznie doprawione.
Pierś z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
SKŁADNIKI:
- dwie pojedyncze piersi z kurczaka
- 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 100 g świeżych lub mrożonych liści szpinaku
- 50 g suszonych pomidorów
- 250 ml śmietanki 30 %
- 1/2 łyżki mąki pszennej
- szczypta papryki słodkiej
- szczypta pieprzu ziołowego
- szczypta kurkumy lub curry
DODATKOWKO:
WYKONANIE:
Na początku gotujemy ryż (lub kaszę) według wskazówek na opakowaniu. Każdą pierś z kurczaka kroimy wszerz tworząc płaskie filety. Przyprawiamy je dowolną przyprawą do kurczaka, nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem i podsmażamy na większej patelni na małej ilości oleju. Świeży czy mrożony szpinak (bez całkowitego rozmrożenia) kroimy w paski. Suszone pomidory odsączamy na papierowym ręczniku i także kroimy w paski. Do podsmażonego kurczaka dodajemy pokrojone suszone pomidory oraz liście szpinaku. Podlewamy wodą tak aby lekko przykryła piersi i dusimy ok. 15-20 minut. Po tym czasie wlewamy śmietankę kremówkę. Doprawiamy curry, słodką paprykę i pieprz ziołowy. Całość mieszamy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem jeszcze przez ok. 10 minut. Podajemy z ryżem lub kaszą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz