Przecier pomidorowy z czosnkiem i ziołami
Przecier pomidorowy z czosnkiem i ziołami
SKŁADNIKI:
- 30 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 60 g oleju
- 800 g pomidorów, pokrojonych w ćwiartki np. Lima lub malinowych
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka rozmarynu, świeżego, tylko liście (lub 2 łyżki suszonych)
- 1 łyżka tymianku, świeżego, tylko liście (lub 2 łyżki suszonych)
- 2 gałązki bazylii, świeżej, tylko liście (lub 3 łyżki suszonych)
WYKONANIE:
Cebulę posiekać w kostkę, czosnek drobno posiekać. W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek. Poddusić do miękkości. Następnie, dodać pomidory ponacinane na krzyż. Dusić aż pomidory się trochę rozpadną. Gotować bez przykrycia, odparowując niemniej niż 40 min. lub do uzyskania pożądanej konsystencji. Dodać sól, rozmaryn, tymianek, bazylię i pozostałe 30 g oliwy, zblendować całość na gładko. Przelać do wyparzonych słoików i pasteryzować 20 minut.
Przecier pomidorowy z czosnkiem i ziołami
wersja na termomix
SKŁADNIKI:
- 30 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 60 g oliwy z oliwek extra vergine
- 800 g pomidorów, pokrojonych w ćwiartki np. Lima lub malinowych
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka rozmarynu, świeżego, tylko liście
- 1 łyżka tymianku, świeżego, tylko liście
- 2 gałązki bazylii, świeżej, tylko liście
WYKONANIE:
Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać 30 g oliwy, rozdrobnić 5 s/obr. 5, następnie dusić 3 min/120°C/obr. 1. Dodać pomidory, gotować 40 min/100°C/obr. 1, następnie zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować na parze 5 min/Varoma/obr. 1 lub do uzyskania pożądanej konsystencji. Dodać sól, rozmaryn, tymianek, bazylię i pozostałe 30 g oliwy, zmiksować 45 s/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty. Przelać do wyparzonych słoików i pasteryzować 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz