Nalewka z owoców mahonii i liści malin
Nalewka z owoców mahonii i liści malin
Na owoce mahonii prawie nikt nie zwraca uwagi, ponieważ liście krzewu są kłujące. Ponadto nieświadomi często uważają go za trujący, a tymczasem spożywanie nalewki z mahonii ma korzystny wpływ na organizm. Najczęściej jednak roślina hodowana jest w celach ozdobnych.
Wydawałoby się, że nalewka z mahonii powinna być cierpka, bo jej owoce = jagody cechują się nieco kwaskowym posmakiem, ale dodanie liści malin poprawia jej smak na wielką korzyść. Dawniej owoce spożywano głównie w postaci suszonej lub przetworów. Dziś najczęściej przygotowuje się z nich właśnie nalewkę.
Wydawałoby się, że nalewka z mahonii powinna być cierpka, bo jej owoce = jagody cechują się nieco kwaskowym posmakiem, ale dodanie liści malin poprawia jej smak na wielką korzyść. Dawniej owoce spożywano głównie w postaci suszonej lub przetworów. Dziś najczęściej przygotowuje się z nich właśnie nalewkę.
SKŁADNIKI :
Mahonię mrozimy przynajmniej 24 godziny. Po tym czasie wrzucamy do garnka owoce oraz liście malin.
Jeśli posiadacie owoce malin to możecie je dodać dodatkowo (ilość dowolna). Następnie wsypujemy cukier, wlewamy wodę i gotujemy pod przykryciem około 30 minut.
Garnek zdejmujemy z ognia i odstawiamy na dobę. Po tym czasie przecedzamy i do powstałego soku dodajemy alkohol oraz kwasek cytrynowy. Nalewkę rozlewamy do butelek. Opisujemy je i odstawiamy do piwnicy. Każda nalewka powinna w niej troszkę postać aby "nabrała mocy" lub inaczej mówiąc ", aby się przegryzła". Jednak jak to w życiu zwykle bywa: dobra naleweczka długo nie postoi 😀
Mahonia - cóż to za roślina?
Mahonia to roślina z rodziny berberysowatych, która wywodzi się naturalnie z zachodniej części Ameryki Północnej. Uprawiana również w Europie, w tym w Polsce - powoli zyskuje miano gatunku dziczejącego i inwazyjnego (wypierającego naturalną florę). Mahonia osiąga wysokość do 150 cm, jest krzewem o złotożółtych kwiatach i z jagodami. Owoce na początku są zielone, a w miarę dojrzewania stają się niebieskie.
Należy pamiętać, że pestki są niejadalne.
Jakie właściwości ma nalewka z mahonii?
Głównym prozdrowotnym składnikiem, odpowiadającym za leczniczy wpływ owoców na organizm, jest witamina C i berberyna. Wykazuje działanie przeciwnowotworowe, przeciwutleniające i antybakteryjne (dlatego zalecana jest przy bólu gardła, ale też biegunkach). Łagodzi objawy trądziku, atopowego zapalenia skóry i łuszczycy. Substancja obniża poziom cholesterolu, cukru we krwi i ciśnienia.
Co więcej, do właściwości nalewki z mahonii można też zaliczyć korzystny wpływ na nadwagę (przyspieszanie spalania tłuszczu) i poprawę samopoczucia. Składniki odżywcze pomagają oczyścić organizm ze szkodliwych substancji i zmniejszają dolegliwości układu pokarmowego.
Wystarczy, że wypijesz od pół małej łyżeczki do jednej dużej łyżki, maksymalnie trzy razy dziennie, aby odczuć działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne tego zacnego trunku i cieszyć się jej właściwościami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz