Bitki ze schabu z sosie pieczarkowym
To świetne danie obiadowe, mięsko jest bardzo soczyste, aromatyczne, wręcz rozpływa się w ustach. Dodatek cebulki oraz pieczarek nadaje mu jeszcze lepszego smaku.
Cebulę pokroić w półtalarki a pieczarki umyć i pokroić w plasterki albo w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulkę i chwilę smażyć, po czym dorzucić pieczarki. Smażyć na złoto na jak największym ogniu, aby szybko odparowały i nie puściły za dużo wody. Mięso pokroić jak na kotlety i rozbić tłuczkiem z obu stron, ale nie za cienko. Doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Smażyć na patelni z obu stron aż się lekko zrumienią. Następnie przełożyć je do podsmażonych pieczarek. Dolać tyle wody żeby mięso było prawie przykryte, nakryć garnek pokrywką i dusić na małym ogniu ok. 1 godz. Po tym czasie doprawić sos do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Sos powinien drobinę zgęstnieć od mąki, w której obtoczone były kotlety. W tej formie możemy go już zostawić, ale jeśli uznamy, że jest rzadki to można wymieszać w szklance 1 łyżkę mąki z kilkoma łyżkami wody i wlać powoli do sosu. Wymieszać ponownie i zagotować. Podawać z ziemniaczkami, kopytkami lub kaszą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz