Pyszna historia gorącej czekolady
Pyszna historia gorącej czekolady
Gorąca czekolada, będąca nie tylko napojem, ale również symbolem ciepła i komfortu, ma wyjątkową zdolność rozgrzania zarówno serca, jak i umysłu, przynosząc uczucie błogości oraz głębokiej przyjemności. Ta smakowita, gęsta oraz słodka mieszanka nie tylko zachwyca swoim bogatym smakiem, ale również wyrazistym aromatem, który potrafi przenieść nas w świat kulinarnych doznań. Po zimowych sportach czy długich spacerach w mroźne dni nic nie rozgrzewa lepiej niż filiżanka gorącej czekolady, a dzisiejsze dodatki takie jak bita śmietana, pianki, pokruszone cukierki miętowe są współczesnymi cudami.
Międzynarodowy Dzień Gorącej Czekolady obchodzimy 31 stycznia
Czekolada została po raz pierwszy spożyta w postaci płynnej przez lud Olmeków z północno-zachodniej Ameryki Środkowej około 1500 r. p.n.e. Zajadał się nią nawet aztecki cesarz Montezuma, a azteckie słowo na nią (xocolatl , wymawiane shoh-kwah-tl lub shoh-kwah-lah-tl) przekształciło się w angielskie słowo chocolate (czekolada). Ale Aztekowie nie serwowali swojego kakao na gorąco. A ponieważ cukier nie dotarł jeszcze z Europy, w tamtych czasach napój często doprawiano papryczkami i przyprawami. Może nie był tak wykwintny jak dzisiejsza wersja, ale był bardziej smaczny, jeśli wierzyłeś, jak Aztekowie, że czekolada była darem bogów i miała właściwości lecznicze.
Po przybyciu Hiszpanów do Ameryki w XVI wieku, płynna czekolada trafiła za ocean, gdzie bogaci Europejczycy dodawali cukier i pili go na ciepło. W książce Chocolate: History, Culture and Heritage autor Bertram Gordon twierdzi, że gorąca czekolada stała się „napojem arystokracji”, ponieważ cukier był nadal luksusem. (Maria Antonina miała nawet służącego z tytułem Czekoladowego Wytwórcy Królowej). Lekarze zaczęli jej również używać, aby zamaskować nieprzyjemny smak leków — a niektórzy lekarze nadal sugerują, aby rodzice próbowali tego.
Jednak wkrótce gorąca czekolada zyskała popularność wśród mas. W XVII-wiecznej Europie zaczęły pojawiać się domy czekolady — coś pomiędzy kawiarniami i kasynami. W tych tętniących życiem miejscach gorącą czekoladę nalewano z pozłacanych dzbanków do eleganckich filiżanek. Jednak pod koniec XVIII wieku domy czekolady w większości wymarły, częściowo dlatego, że czekolada była znacznie droższa od kawy czy herbaty.
Pianki po raz pierwszy pojawiły się w 1917 r., kiedy firma Angelus Marshmallows opublikowała przepis na gorącą czekoladę z dodatkiem ich produktu.
To kolejny amerykański wynalazek, stworzony pod koniec lat 50, kiedy właściciel firmy mleczarskiej Charles Sanna zmagał się z nadmiarem śmietanki do kawy w proszku. Jego rozwiązanie: wymieszaj śmietankę, cukier i kakao w proszku, tworząc w ten sposób oryginalną formułę Swiss Miss.
Podczas wycieczki po międzynarodowych filiżankach kakao, we Włoszech, możesz spróbować cioccolata calda, gęstej, budyniowej wersji.
Czekoladowe caliente jest podawane z kleksem miękkiego sera farmerskiego — bosko lepkie doświadczenie.
Gorąca czekolada, sikwate, jest podawana z kawałkami mango.
Pijalnie czekolady E.Wedel w Polsce
Pijalnia de San Ginés w Madrycie to ikoniczne miejsce, które od 1894 roku serwuje gorącą czekoladę w towarzystwie churros, tworząc niezwykłe połączenie smaków, które przyciąga zarówno mieszkańców miasta, jak i licznych turystów. Historia tego miejsca sprawia, że staje się ono nie tylko kulinarnym, ale również kulturowym punktem odniesienia dla miłośników gorącej czekolady.
Old Chocolate House w Brugii to miejsce, gdzie tradycja spotyka się z nowoczesnym podejściem do przygotowywania czekolady. Ręcznie robione czekolady, wyjątkowa atmosfera oraz dbałość o detale sprawiają, że każdy gość może cieszyć się niepowtarzalnym smakiem gorącej czekolady w otoczeniu, które sprzyja relaksowi i delektowaniu się chwilą.
Czekoladziarnia Angelina w Paryżu, znana od 1903 roku, oferuje luksusowe doświadczenia związane z degustacją gorącej czekolady, przygotowywanej z najwyższej jakości ziaren kakaowca. Jej autorskie gorąca czekolada przepis nie tylko zachwycają smakiem, ale również estetyką podania, tworząc niezapomniane wrażenia dla każdego, kto odwiedza to prestiżowe miejsce.
* zdjęcia pochodzą z internetu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz